Bio-Seehotel Zeulenroda is prachtig gelegen aan het Zeulenrodaer Meer, zo’n honderd kilometer onder Leipzig en nabij de Tsjechische grens. De succesformule van het hotel omvat een rijke combinatie van sport, wellness en uitzonderlijke gastvrijheid. Het hotel is erg in trek bij zakelijke gasten, die er van een mix van werk, sport en ontspanning genieten. Met betrekking tot het lichtplan is het hotel al even ambitieus: het uiterste halen uit de sfeer van de natuurlijke omgeving.

 

Zeulenroda collage 

Zeulenroda ColorComposerHet lichtplan van WaterVision

De afstemming van de verlichting op het verloop van het daglicht gebeurt volautomatisch. Het ColorComposer bedieningspaneel is zo geprogrammeerd dat het dag in dag uit, hele jaar door, het actuele verloop van zonsopgang en zonsondergang voor die specifieke locatie volgt. Na zonsopgang levert dat sereen wit licht op, dat de ervaring van daglicht teweegbrengt. Rond de schemering past het licht zich aan het afnemende, maar sfeervolle omgevingslicht aan.

Om het gehele kleurenpalet te kunnen bestrijken, van neutraal wit tot de meest theatrale kleuren, zijn RGBW-lampen uit de ColorWave 2017 serie ingezet. Deze kleurwisselende schijnwerpers kleuren het water en de ruimte harmonieus in de kleurtinten van de Dawn, Sunrise, Noon, Sunset en Dusk. De zwemmer in het infinity bad waant zich één met de prachtige natuur rond om het zwembad. De karakteristieken van de boven- en onderwaterverlichting zorgen ervoor dat de menselijke huid er bij sterk gekleurd licht natuurlijk uit blijft zien.

Het gebruik van zo min mogelijk schijnwerpers en de slimme opstelling daarvan, is erop gericht om minimale spiegeling van de verlichting in het twintig meter lange zwembad te verkrijgen. De WaterVision 2017 serie heeft een dermate goede lumen-wattverhouding, dat de hele ruimte met maar 16 CrystalColor CC7 inbouwlampen en twee CC7 opbouwlampen is uitgerust. De verlichting is vlak ingebouwd in het houten plafond, zie foto’s.

Het licht onder water kan synchroon lopen met de bovenwaterverlichting, of een afzonderlijk programma volgen. Op deze manier kun je ‘schilderen’ met licht. Het resultaat: een oogstrelend samenspel van boven- en onderwaterverlichting, dat een onuitwisbare indruk achterlaat bij de gasten van het hotel.

 

Zeulenroda collage onder