Vernieuwing in Amsterdam! Na bijna negen jaar probleemloze dienst zijn de onderwaterlampen in twee Amsterdamse baden vernieuwd. Het Zuiderbad heeft een rijke historie. Het gebouw stamt uit 1897 en is sinds 1912 in gebruik als zwembad. In 1970 trok het bad bijna een half miljoen zwemgasten. In die tijd kreeg het concurrentie van modernere baden, waaronder het De Mirandabad in Amsterdam-Zuid.

 

De MirandabadIn 2007 besloot het De Mirandabad om de inefficiënte halogeenverlichting te vervangen door LED-verlichting van WaterVision. “Met de vervanging van 300W halogeenlampen door 30W NanoPower LED-lampen is een enorme energiebesparing gerealiseerd: ongeveer 90%”, vertelt facilitair manager Herman van Eykelenburg. Desondanks bleef het De Mirandabad het meest energieverslindende gebouw van de gemeente Amsterdam. In aansluiting met de ambities van het rijk voor duurzaamheid en afname van het energieverbruik, is in 2013 is besloten om grondig te renoveren en de inmiddels 30 jaar oude technische installatie te vervangen. Opvallend is, dat de vijf jaar eerder (in januari 2008) geïnstalleerde LED-verlichting van WaterVision tijdens dit renovatie- en besparingsproces niet vervangen hoefde te worden.

De MirandabadIn het wedstrijdbad van het De Mirandabad is de onderwaterverlichting nu pas vervangen, na bijna negen jaar probleemloze dienst. Het bad profiteert daarmee van de verbeterde lichtkarakteristieken die de WaterVision serie 2017 biedt. Abdel Aknin, manager van het De Mirandabad, zegt daarover: “Door de hoeveelheid licht die overdag door de glazen koepel naar binnen treedt, viel het effect mij in eerste instantie niet op. Maar als je het licht uitschakelt, dan zie je pas wat je mist. Door de vernieuwde NanoPower onderwaterverlichting in het 25 meter wedstrijdbad wordt de zichtbaarheid van de zwemmers in het water duidelijk verbeterd, en daarmee de veiligheid. Bovendien hoor ik van de badmeesters dat ze beter zicht hebben op zwemmers in het hele bassin en er minder vermoeidheid optreedt tijdens het toezichthouden”.

Ook in het Zuiderbad zijn de schijnwerpers onder water vervangen. Aansluitend op de wens van het verantwoordelijke team hebben wij een demonstratie in het zwembad gegeven van het effect dat de Mediterranean Blue schijnwerper uit de NanoPower serie 2017 geeft, afgezet tegen de industriestandaard: de 6000K lamp uit de Kelvin serie 2017. Technisch medewerker Alex Blok: “Unaniem is wederom gekozen voor de Mediterranean Blue NanoPower lampen, die overtuigend betere prestaties opleverden. Dat gold niet alleen voor de effecten onder water, maar ook voor de aansluiting met de sfeer van de bovenwaterverlichting”.

Zuiderbad

De Sunset bovenwaterverlichting in het Zuiderbad, uit 2009, functioneert nog altijd naar volle tevredenheid. Datzelfde geldt voor de bovenwaterverlichting bij het 25 meter wedstrijdbad en de onderwaterverlichting-achter-venster in het recreatie-/golfslagbad van het De Mirandabad: ook die verlichting is nog niet aan vervanging toe. “Deze lampen branden haast het hele jaar, elke dag, van half acht ’s ochtends tot half elf ’s avonds”, vertelt Abdel Aknin. Dit alles onderstreept de commitment van WaterVision aan de duurzaamheid en de continue verbetering van de efficiëntie van de producten. Hoe verschillend het Zuiderbad en het De Mirandabad ook zijn: met de juiste keuze van onder- en bovenwaterverlichting kan de sfeerbeleving worden gecreëerd die de karakteristieken van verschillende gebouwen volledig tot hun recht doen komen.